PLATON OG DESPOTERNES DREJEBOG

Platon betragtes som den vestlige verdens største filosofiske mester, og alle efterfølgende filosofiske værker anses som fodnoter til mesteren selv.

 

Men... for der er et stort ’men’: I Platons svar på det evige spørgsmål, om hvad der konstituerer ’det gode samfund’, ligger der et grumt og skræmmende mørke gemt. I Platons optik har menneskets samfund nemlig gennemgået en forfaldsproces fra dengang guder og mennesker levede side om side. Platons samtid, og vor egen nutid, er således præget af en øjeblikkelig elendighed. Kun ved at genskabe en situation lig med tiden fra før forfaldet, kan, mener Platon, det gode samfund genetableres. Platon siger derfor: ”Følg mig, for jeg alene kender vejen...”. 

 

Problemet er blot, at den vej fordrer en befolkning, der lydigt og uden selv at tænke en eneste selvstændig tanke følger trop, og gør som der bliver sagt. Hvordan det skal kunne realiseres, beskriver Platon blandt andet i hovedværkerne Staten og Lovene. Den beskrivelse er siden dengang blevet brugt som drejebog for enhver despot in spe.

 

Som verden ser ud i dag, er der mange sådanne despoter, der forsøger at sælge budskabet ”Følg mig...” – lige fra USA's Donald Trump, Ruslands Vladimir Putin, Nordkoreas Kim Jung Un og Kinas Xi Jinping til Ungarns Viktor Orbán og Polens Jarosław Kaczyński.

 

Med udgangspunkt i videnskabsteoretikeren Karl Poppers hovedværk Det åbne samfund og dets fjender afdækker denne bog Platons drejebog for despoter, tyranner og diktatorer – i håbet om at vi kan undgå at blive suget ind i deres udemokratiske drømme om lige præcis deres ’gode samfund’.


Bogen kan købes på www.bod.dk